WOZ waarde Amsterdam stijgt nog steeds

WOZ waarde Amsterdam stijgt nog steeds

De gemiddelde WOZ waarde Amsterdam stijgt nog steeds. Jarenlang was Amsterdam de koploper voor wat betreft de stijging van de WOZ waarde in Nederland. Nu is de gemiddelde waarde van een woonhuis in Rotterdam het meest gestegen. Daar is de WOZ waarde namelijk met gemiddeld 16 procent gestegen. Dat neemt niet weg dat de WOZ waarde Amsterdam met ruim 11 procent is gestegen. In de rest van Nederland is de WOZ waarde van een woonhuis gestegen met gemiddeld 7,8 procent. De WOZ waarde wordt altijd bepaald op de eerste dag van het vorige jaar. Eigenlijk loopt de WOZ waarde Amsterdam een jaar achter op de werkelijke woningprijzen. De WOZ waarde van een pand wordt gebruikt door de gemeentes als basis voor onder andere de heffing van onroerendezaakbelasting.

Wat is WOZ

Wet Waardering Onroerende Zaken ofwel wet WOZ is een wet uit 1994 die de waardering regelt van alle onroerende zaken in Nederland. In de wet WOZ is ook bepaald dat de waardepeildatum altijd één jaar voor het begin van het kalenderjaar ligt waarvoor de waarde wordt vastgesteld. De WOZ waarde loopt dus in feite altijd een jaar achter op de woningwaarde. Gemeentes heffen belastingen aan de hand van de WOZ waarde. Zo heeft de WOZ waarde consequenties voor:

 • Onroerende zaakbelasting
 • Erfbelasting
 • Rioolheffing
 • Watersysteemheffing
 • Inkomstenbelasting door middel van het eigen woonforfait

De gemeente heeft voor het bepalen van de WOZ waarde Amsterdam taxateurs in dienst. Alle onroerende zaken in heel Nederland worden door de wet WOZ op dezelfde manier getaxeerd en vastgelegd. Eigenlijk is het bedrag dat een pand opbrengt bij verkoop, de WOZ waarde.

De WOZ waarde is afhankelijk van veel zaken

De WOZ waarde Amsterdam is dus in feite het bedrag dat een pand opbrengt bij de verkoop. Maar de verkoopprijs hangt ook af van onder andere:

 • het type woning, rijtjeshuis, twee onder één kap, vrijstaand huis of appartement.
 • de inhoud van de woning,
 • de grootte van de kavel,
 • het bouwjaar van de woning,
 • de staat van de woning, goed onderhouden of in vervallen staat
 • de ligging van de woning, in een kinderrijke buurt of in de omgeving van veel groen
 • of de woning energiezuinig is, zonnepanelen, goed geïsoleerd

Dat alles is van invloed op de verkoopprijs en dus op de WOZ waarde van een pand. Wanneer u vindt dat de WOZ waarde van uw woning te hoog is dan kunt u daarvoor bezwaar laten aantekenen. Door verlaging van de WOZ waarde Amsterdam kunt u veel geld besparen

Bezwaar laten aantekenen tegen een te hoge WOZ waarde loont

U kunt gratis bezwaar laten aantekenen tegen een te hoge WOZ waarde Amsterdam wanneer u een eigen huis heeft. Maar u kunt ook bezwaar laten aantekenen voor de WOZ waarde van een eigen bedrijfspand, kantoorpand of winkelpand. In 99 van de 100 gevallen wordt het bezwaarschrift dat is ingezonden door een bezwaar makers bureau gehonoreerd. U hoeft dat bureau niets te betalen voor het bezwaar maken omdat de kosten hiervoor worden betaald door de Gemeente. Wanneer het bezwaarschrift niet gegrond wordt verklaard hoeft u óók niets te betalen. Het bureau voor bezwaar maken betaald de kosten die voor het bezwaarschrift zijn gemaakt dan zelf. In de meester gevallen wordt het bezwaarschrift wél gegrond verklaard en wordt de WOZ waarde verlaagd. Hiermee wordt ook de onroerende zaakbelasting, de eventuele erfbelasting, de rioolheffing, de watersysteemheffing én de inkomstenbelasting (woonforfait) verlaagd.